De Keizercompetitie is een competitie waarbij je als speler zoveel mogelijk speelt tegen een speler die ongeveer net zo sterk is als jij. De indeling wordt gedaan op basis van de, op 1 augustus voorafgaand aan het schaakseizoen, door de Koninklijke Nederlandse Schaakbond opgemaakte ratinglijst (nieuwe spelers worden ingeschat). De competitie bestaat voor alle drie groepen uit een najaars- en voorjaarscompetitie.

We spelen met een schaakklok en spelen conform de laatste Fide-regels van het schaakspel (Jan. 2018).

De spelers in groep 1 hebben een bedenktijd van 45 minuten per partij per persoon. Er moet worden genoteerd maar heb je minder dan vijf minuten over op je klok dan behoef je niet meer te noteren. De spelers in groep 2 en groep 3 hebben een bedenktijd van 13 minuten per partij per persoon en behoeven niet te noteren.

Zowel voor de najaarscompetitie als de voorjaarscompetitie is er per groep voor degene met de meeste matchpunten een mooie "beker".

Degene die aan het eind van het seizoen zijn groep bovenaan staat mag zich dan Jeugdschaakkampioen van zijn groep noemen en hij/zij krijgt daarvoor een fraaie "beker".