De Keizercompetitie is in principe verdeeld in twee gelijke periodes. Bij ongelijke periodes zal de tweede periode een wedstrijd minder zijn. De deelnemers zijn per periode gelijkelijk ingedeeld in drie groepen. De indeling bij de eerste periode is op basis van de KNSB ratinglijst (aug. 2018) en de indeling voor de tweede periode is op basis van de voorlaatste Keizerranglijst. Bij winst en oneven ontvangt men een 1; bij remise een ½ en bij verliezen of afzeggen een 0. Indien het aantal deelnemers niet gelijkelijk kan worden verdeeld over de drie groepen dan zal in eerste instantie groep C, vervolgens groep B over een deelnemer minder beschikken. Men kan in zijn groep slechts 1 x per schaakseizoen periodekampioen worden. Is men de eerste periode al periodekampioen geworden dan gaat de eer naar de eerstvolgende daarvoor in aanmerking komende deelnemer. Per periode is er voor iedere groepswinnaar een “bekertje” beschikbaar. Indien er in een groep meerdere spelers als groepswinnaar eindigen, dan krijgen zij allen een “bekertje”.

Indien men in een bepaalde periode meer dan de helft van de wedstrijden heeft gemist dan blijft men de volgende periode in dezelfde groep ingedeeld.